Knoklene våre er det viktigste minerallageret vårt, nærmere bestemt for kalsium (Ca2+) og fosfor (P).
Hormonsystemet er en av hovedkomponentene i reguleringen av beinmassen vår. Har vi en ubalanse i kalsiumnivået – la oss si at kalsiumnivået vårt blir for høyt – vil tyreoidea skille ut kalsitonin som stimulerer opptak av Ca2+ i knoklene. Denne effekten er størst hos barn. Er Ca2+ derimot synkende i blodet, vil paratyreoideahormonet (PTH) frigis fra paratyreoidea. PTH stimulerer osteoklastene til å bryte ned beinmasse og slik frigi Ca2+ til blodet.
I tillegg har vi to andre komponenter som også er avgjørende i reguleringen av beinmasse og beinstruktur i knoklene våre:
- muskelaktivitet
- gravitasjonskrefter
Uten muskelaktivitet vil beinsubstansen forsvinne. En person som er sengeliggende over lang tid og slik har liten muskelaktivitet, vil dermed kunne få nedsatt beinmasse.
Hvis ikke gravitasjonskraften virker på oss, vil også beinsubstansen forsvinne. Nå er dette i praksis et sjeldent fenomen, men i høyeste grad relevant for de som ferdes i verdensrommet over tid. Slike personer kompenserer med å trene daglig for å opprettholde muskelaktivitet, som i seg selv bidrar til å holde på beinmassen.